Παράκαμψη πλοήγησης

Αργύρης Παλούκας, Το αλάτι πίσω από τ’ αυτί, Κέδρος, 2009

Ελένη Μπουκαούρη, Ξένες γλώσσες, Γαβριηλίδης, 2009

Αιμιλία Παπαβασιλείου, Στο κατώφλι, Γαβριηλίδης, 2009

Τρία ποιητικά βιβλία, δεύτερη κατά σειρά κατάθεση των δημιουργών τους, κινούνται, θα έλεγε κανείς, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, σε έναν χώρο οριοθετημένο από το γνωστό στίχο «Ζωή, – ένα τραύμα στην ανυπαρξία».

Ο Αργύρης Παλούκας συνθέτει μια αξιοπρόσεκτη συνειρμική αφήγηση, ένα εκτεταμένο ποίημα με βαθιές οφειλές στις μινιμαλιστικές αποχρώσεις του μοντερνισμού. Εδώ, τα καθημερινά αντικείμενα και τα ανθρώπινα μέλη μοιάζουν να αυτενεργούν, ενώ ο θάνατος, ο φόβος, η χαρά και η αγάπη αναδεικνύονται σε δρώντα πρόσωπα, περιβάλλοντας σαν τραγικός χορός δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές σε ένα πένθιμο χρονικό απώλειας και απουσίας.

Η Ελένη Μπουκαούρη κινείται από το εμείς της πολιτικής συλλογικότητας στο εγώ μιας τραυματικής σύλληψης της πραγματικότητας. Με ζωηρές παρομοιώσεις, γλώσσα τολμηρή και χυμώδη, αν και όχι πάντοτε εύστοχη, μιλά για τον έρωτα, το χρόνο, τον καιρό, την ίδια την ποίηση και το ταξίδι, που όμως δεν είναι πια διαφυγή, αλλά απουσία, αδιάκοπη αναζήτηση και φορτισμένη λογοτεχνικά μνήμη, εκεί όπου «ξένες γλώσσες» γίνονται ακόμα και όσες εμείς οι ίδιοι μιλήσαμε.

Η Αιμιλία Παπαβασιλείου γράφει με πηγαία ευαισθησία και λυρική τρυφερότητα για το φόβο, τη λήθη και την επιθυμία που ανάγονται σε μια προπατορική πληγή. Πίσω από την αβίαστη προφορικότητα μιας γλώσσας λιτής και χωρίς εξάρσεις, η ποίηση μετατρέπεται σε πεδίο υπαρξιακής μάχης και προσδιορίζεται ως θέμα επιβίωσης και όχι αθανασίας. Στο κατώφλι μιας διαρκούς, όσο και ανέφικτης, μετάβασης  το ποιητικό εγώ θα παραδοθεί τελικά στην αυτοαναίρεσή του, προκειμένου να δικαιωθεί και να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: